060801_rme_diesel Foto: Statoil

46 miljoner liter diesel sparas tack vare RME

Från och med i dag, den förste augusti, går det att tanka diesel som innehåller fem procent RME. Tack vare det kommer 46 miljoner liter diesel varje år att ersättas.

Det är Statoil som blandar i RME, rapsmetylester, i sin diesel som en åtgärd att minska användningen av fossila bränslen. Det mer miljövänliga bränslet, kallat Biodiesel 5, går att tanka i alla dieselbilar och kommer succesivt att ersätta den vanliga dieseln under hösten. 

Tack vare de fem procenten RME kommer utsläppen av koldioxid att minskas med 115 000 ton. Det motsvarar koldioxidutsläpp från 40 000 genomsnittliga personbilar.

- Vi vill i framtiden få möjlighet att blanda i en betydligt större andel förnybara drivmedel i dieseln. Det skulle förenklas av att Sverige går över till den svavelfria europadieseln som säljs i större delen av Europa. Den svavelfria europadieseln ger dessutom tio procent lägre koldioxidutsläpp i produktionsledet jämfört med svensk diesel, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Riksdagen beslutade i juni att tillåta inblandning av fem procent RME i den svenska dieseln.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!