110504-saab 5000 bilar Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

5 000 Saab-bilar beställda

Trots den senaste turbulenta månaden säger Saab att 5 000 bilar är beställda av kunder. Därmed är man mycket angelägna om att så snart som möjligt få igång produktionen igen.

Enligt Saabs produktions- och inköpschef Gunnar Brunius, som Dagens Industri varit i kontakt med, finns det beställningar på hela 5 000 bilar i orderböckerna. Det är ungefär lika många bilar som halva försäljningen under årets första fyra månader.

Därför är det viktigt att produktionen i fabriken i Trollhättan sätter fart igen efter nästan en månads stillestånd. Men det kommer att ta ytterligare några dagar innan ruljangsen är igång igen. Gunnar Brunius vill säkerställa finansieringen till leverantörerna som har fått sig en törn förtroendemässigt.

Pengar är på väg in till Saab. En del av EIB-lånet och pengarna från Gemini samt så klart de 1,3 miljarderna från kinesiska biltillverkaren Hawtai som Saab slutit avtal med. En del av pengarna från Hawtai kommer att finnas tillgängliga inom tio dagar medan resterande belopp tillgängliggörs inom sex till tolv veckor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!