091105-bältesundersökning

60 procent av alla utan bälte är Audi-förare

Sex av tio av alla obältade i Sverige är Audi-förare. Det visar en nationell studie av bältesanvändningen. Studien visar också att bältespåminnare räddar liv och att bältesanvändning ökar generellt sett.

 Försäkringsbolaget Folksam har för andra gången undersökt de svenska bilisternas bältesanvändning. Sju svenska städer är med i studien som genomfördes i somras och resultaten visar att bilförarna har blivit duktigare på att spänna fast sig. 99,1 procent av bilisterna som körde bilar med bältespåminnare använde säkerhetsbälte. I de bilar som inte hade bältespåminnare hade 92,9 procent av förarna spänt fast sig, vilket är en rejäl från 2005 års undersökning då motsvarande siffra var 83 procent.

– Mätningarna bekräftar att bältespåminnare har stor effekt och att bilisterna även accepterar dem, vilket innebär att de har samma höga effekt över lång tid. Vi vet att de flesta som kör utan bälte har glömt att spänna fast sig. Där spelar bältespåminnaren en stor roll för att fortsätta rädda liv, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

I bilarna med enklare påminnare var användningen 96,5 procent, vilket tyder på att nivån i påminnelsesignalen är av betydelse för hur noga vi är med att använda bältet. Av någon anledning är Audi-förarna klart sämst på att använda säkerhetsbältet. Ingen vet varför det ser ut så i dagsläget men enligt Folksams undersökning utgjorde förare i Audi ca 60 procent av alla som var obältade (29 av 49). I Audi-bilarna var ca 3 procent obältade och i VW:s modeller ca 1,5 procent, medan genomsnittet för alla andra bilmärken var 0,5 procent.

Tidigare studier från Folksam, Karolinska Institutet och Vägverket visar att cirka 40 procent av de 250-300 bilåkande som varje år dör i trafiken saknar bilbälte. Med 100-procentig bilbältesanvändning skulle 50-60 liv kunna räddas varje år.

– Bältespåminnare är den överlägset effektivaste metoden att få folk att använda bälten. Alla åtgärder i syfte att öka antalet bilar med bältespåminnare är därför viktiga, säger Anders Kullgren.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!