Foto: Patrik Lindgren

62 000 svenska Volkswagen-bilar kan vara manipulerade

Den stora utsläppsskandalen som initialt rullades upp i USA visade sig beröra hela världen. I Sverige har Transportstyrelsen räknat ut att 62 000 bilar av märkena Audi, Seat, Skoda och Volkswagen kan vara drabbade.

Många Volkswagen-ägare går runt i ovisshet och känner sig bedragna av Volkswagen. Är deras bilar en av de 11 miljoner som är behäftade med den fuskprogramvara som Volkswagen implementerat för att uppvisa lägre utsläppsnivåer av kväveoxider (NOx) vid test i laboratoriemiljö än vid körning.

Volkswagen har ännu inte gett några besked om vilka bilar som är manipulerade, den enda information som finns i dagsläget är att det berör bilar med EA189-dieselmotorn på 2,0 liter och att det är elva miljoner bilar. Men Transportstyrelsen har försökt räkna ut hur många bilar i Sverige som berörs och kommit fram till att det är 61 686 bilar av märkena Audi, Seat, Skoda och Volkswagen.

LÄS MER: Allt om dieselgate

För SvD berättar Transportstyrelsen att deras uträkning inte är exakt eftersom de inte har tillgång till Volkswagens interna motorbeteckning (EA189) utan att de i sin databas har fått plocka fram antalet 2,0-liters dieselmotorer med 140 och 170 hästkrafter. Nämnda dieselmotor är en av Sveriges mest sålda de senaste åren.

Volkswagen Sverige har inte släppt någon information i ärendet utan hänvisar i dagsläget till koncernledningens kommunikation de senaste dagarna.

Enligt Transportstyrelsens uträkning som SvD tagit del av kan den svenska andelen berörda bilar se ut som följer:

Audi: 7 810 bilar

Seat: 831 bilar

Skoda: 10 572 bilar

Volkswagen: 42 473 bilar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!