090210-psa-citroen-stöd

63 miljarder till fransk bilindustri

Nu får även den franska bilindustrin hjälp. Den franska staten, med president Sarkozy i spetsen, lånar ut totalt 63 miljarder kronor till Renault och PSA-gruppen. Men hjälpen är inte helt villkorslös.

 Under måndagen presenterade den franska staten sitt räddningspaket för den inhemska bilindustrin. PSA-gruppen och Renault har ännu inte redovisat sina resultat för förra året, men allt tyder på att siffrorna kommer att vara mycket röda. De franska biltillverkarna sysselsätter tusentals arbetare i sina fabriker. Det är framförallt för att rädda dessa arbeten som den franska staten lanserar ett omfattande räddningspaket.

PSA-gruppen (Peugeot och Citroën) och Renault får dela på totalt 6 miljarder euro, motsvarande 63 miljarder kronor. Biltillverkarna får dock inte pengarna helt utan villkor. Staten kräver att tillverkarna låter alla fabriker och anställda vara kvar, inte en enda får avskedas och ingen fabrik får läggas ned. Dessutom ska aktieutdelningar minska och bonusar till ledningarna upphöra. Det franska räddningspaketet har dock väckt viss oro fransk protektionism. Financial Times har uppgett att den franska regeringen har uppmanat biltillverkarna att bara köpa delar från inhemska underleverantörer.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!