090629-sms-tjänst-stängs

71456 försvinner 1 juli

Från och med den 1 juli går det inte längre att sms:a ett registreringsnummer till 71456 för att få information om fordonets ägare. Transportstyrelsen sätter stopp för tjänsten som blev allt för populär – och dyr.

 Den 1 juli 2009 stängs sms-tjänsten ”Vem äger fordonet”. Transportstyrelsen som är den myndighet som tillhandahåller tjänsten låter meddela att den rådande lågkonjunkturen påverkar även Transportstyrelsen. Att dra in på sms-tjänsten är ett sätt att spara pengar utan att, som de själva uttrycker det ”inskränka på servicen gentemot allmänheten”. Från och med onsdag den 1 juli går det inte att få reda på informationen bakom ett registreringsnummer genom att skicka ett sms till 71456, men enligt Transportstyrelsen ska det fortfarande gå att få tag på det man vill veta via andra vägar.

transportstyrelsen.se kan man söka uppgifter om ett annat fordon. Tjänsten visar uppgifter om ett fordon och för att få ägaruppgifter måste man i vissa fall ange ett faxnummer dit de kan skickas. Genom att ringa till Transportstyrelsen servicetelefon på 0771-25 25 25 kan man be om att få uppgifterna skickade till sig via fax. Via Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor på nummer 0771-14 15 16 går det att få uppgifterna upplästa för sig. För att nå den automatiska tjänsten ska man säga ”ägaruppgifter” och blir då kopplad dit.

Transportstyrelsens ambition är att nedstängningen av 71456 inte ska vara permanent. Sms-tjänsten ska återkomma senare under året men i annan form. Räkna med en avgift för tjänsten som hittills har varit gratis bortsett från de vanliga trafikkostnaderna för ett sms. Avgoften för tjänsten ska anpassas för att täcka kostnaderna för att hålla sms-tjänsten igång.

Nedstängningen av 71456 är troligtvis en mycket tråkig nyhet för vår reporter David Lilja, och många med honom. Läs Davids krönika 71456 – ett gift för bilskådare  där han luftar sina tankar om Bilspottingens hänryckning.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!