071221-bmw-8000-sparkas

8 000 BMW-anställda ska bort

BMW inleder nästa år ett omfattande sparprogram som bland annat innebära att man gör sig av med 8 000 anställda. Pressen är stor från delägarna som vill komma ikapp konkurrenten Daimler.

BMW planerar sin första storskaliga nedskärning som bland annat ska innebära att 8 000 anställda inte får vara kvar. BMW vill dock påpeka att inga fast anställda kommer att få sparken rakt av. Nedskärningen ska åstadkommas genom att de som går i pension inte ersätts av nyanställda. Därtill kommer många timanställda att tvingas gå. Minskningen av antalet anställda är en del i BMW:s plan att spara sex miljarder euro under de närmaste fem åren.

Reduceringen av antalet arbetsplatser gäller först och främst i Tyskland. I USA och Kina planerar man snarare att nyanställa för att tillgodose den växande efterfrågan. Det faktum att BMW aldrig tidigare genomfört så stora sparåtgärder visar trycket från delägarna och framförallt Quandt-familjen. Man ser gärna att BMW tar in Daimlers försprång i lönsamhet som i år var betydligt högre än BMW:s.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!