100210-opel-femårsplan

8 300 ska bort när Opel framtidssatsar

Opels vd Nick Reilly har presenterat företagets femårsplan som innebär både gas och broms. 8 300 anställda ska lämna Opel men samtidigt storsatsar man med tolv nya modeller och siktet är inställt på att gå med vinst om två år.

 Opel meddelade på tisdagen att 8 300 anställda, av totalt cirka 50 000, kommer att få lämna företaget som en del i affärsplanen för de närmaste fem åren. Drygt 2 000 anställda försvinner när fabriken i Antwerpen stängs, resten av varslen sprids ut över Opels anläggningar runt om i Europa. Men trots de stora personalnedskärningarna är det ingen defensiv femårsplan som presenteras.

Opel kommer att investera totalt 11 miljarder euro för att ta fram nya modeller och alternativa drivkällor. Planen är att modellutbudet ska bestå av bilar som är tre år eller yngre 2012. Det innebär att åtta nya modeller lanseras i år, bland dem finns Meriva, Corsa, Movano och Astra Sports Tourer. Nästa år tillkommer ytterligare fyra nya modeller, bland annat plug in-hybriden Ampera. Arbetet med att få fram en liten bil i storleksklassen under Corsa uppges har fått högre prioritet. Målet med Opels modelloffensiv är att verksamheten ska gå jämnt ut nästa år och gå med vinst året efter. För att det ska vara möjligt behöver Opel låna totalt 2,7 miljarder euro och de har redan ansökt om 1,5 miljarder euro hos den tyska regeringen. Resterande 1,2 miljarder tror man sig kunna få från Storbritannien, Spanien, Polen och Österrike.

I femårsplanen gör Opel inte helt oväntat en stor sak av sina satsningar på alternativa drivkällor och renare motorer. Det talas om gasbilar, renodlade elbilar och självklart även den Chevrolet Volt-baserade plug in-hybriden Ampera som lanseras nästa år. Men Opel talar intressant nog om plug in-hybrid utöver Ampera. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr