090910-abarth-695-ferrari

Abarth 695 ”Tributo Ferrari” – mini-Ferrari med 180 hk

Lilla läckra Fiat 500 finns redan i en mängd olika versioner. Nu släpper Fiat den kanske hetaste av dem alla - Abarth 695 ”Tributo Ferrari”. Abarth-ingenjörerna har samarbetat med sina kollegor på Ferrari och skapat en riktig ”hot hatch”.

I den engelskspråkiga delen av världen finns det väletablerade begreppet ”hot hatch”. Här i Sverige har vi ingen motsvarighet utan får kämpa med krångliga meningar som prestandainriktade tredörrarsmodeller. Inte riktigt lika spännande. Helt nya Abarth 695 ”Tributo Ferrari” är dock en bil som i allra högsta grad förtjänar begreppet ”hot hatch”.

Fiat har låtit ingenjörerna på Abarth och Ferrari samarbeta för att ta fram den ultimata 500-versionen som kanske är det närmaste en mini-Ferrari vi någonsin kommer. Resultatet är en Ferrari-röd bil med 180 hästkrafter. Enligt Fiat utmärks den nya bilen av betydande modifikationer framtagna av Abarth- och Ferrari-ingenjörerna. Detta innebär först och främst att den lilla 1,4-litersmotorn har hetsats till att ge ifrån sig 180 hästkrafter. Motorn är kopplad till en elektromekanisk MTA-låda (Manual Transmission Automated) som växlas med paddlar på ratten.

I hjulhusen sitter nya 17-tumsfälgar med inspiration från Ferrari och bakom dessa bromsar från Brembo med fyrkolvsok. Utan att gå in närmare på detaljerna uppges fjädringen ha stramats åt ytterligare. Ett ”Record Monza”-avgassystem ska ge en ny klang på motorljudet. Ljudet ska vara optimerat för att ge bäst klang över 3 000 r/min.

Utvändigt syns så klart framförallt den Scuderia-röda lacken, det breda kjolpaketet, de gråa stripsen och även de talrika kolfiberdetaljerna. Såväl backspegelhus som B-stolpar har fått kolfiberbeklädnad. Utan att visa några bilder sägs interiören ha fått nya sportiga detaljer. Nya sportstolar i kolfiber sänker vikten med tio kilo vardera, en svart läderratt med röda inlägg och Ferrari-inspirerad instrumentering ska ge den där speciella Ferrari-auran.

Abarth 695 är inte det första resultatet av samarbete mellan Abarth och Ferrari. 1953 föddes den sällsynta Ferrari 166/250 MM Abarth.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!