090415-ac-cobra-mkvi

AC Cobra är tillbaka!

Cobran är tillbaka. På torsdag visas nya AC MkVI på Top Marques Auto Show i Monaco. Det handlar inte om ännu en replica utan den här gången är det en helt ny bil med klassiska linjer och en 6,2-liters V8-motor från Corvette.

AC Cobra – en av bilhistoriens mest välkända sportbilar har återskapats som replica förmodligen hur många gånger som helst. Nu är det dags för en helt ny Cobra att inta sportbilssegmentet. AC Cars är noga med att påpeka att AC MkVI inte är någon imitation av originalet utan en helt ny konstruktion. Trots att det mesta är nytt är det mesta även sig likt.

Designen är omisskännlig. Den kurviga karossen med de klassiska roadster-proportionerna är densamma. En nyhet är den avtagbara hardtopen vars tak kan öppnas på måsvingemanér. Hardtopen skyddar en, enligt AC Cars, lyxig kupé med tyska mattor och skinnklädsel samt standardmonterad luftkonditionering. Aluminiumkarossen är naturligtvis handbyggd och monterad på ett space frame-chassi. Under den smått legendariska motorhuven placeras en 6,2-liters V8-motor hämtad från Corvette. I GT-utförande levereras 437 hästkrafter. När AC MkVI i stället har tillägget GTS har V8-motorn begåvats med en kompressor som skottar upp effekten till hiskeliga 647 hästkrafter i den endast 1 025 kilo tunga Cobran. I GTS-utförande avverkas 0-100 km/h på 3,3 sekunder. För att få stopp på ekipaget har AC Cars rotat runt i Porsches reservdelslager och hittat ventilerade skivor som mäter 332 millimeter framtill och 298 millimeter på bakhjulen.

AC Cars har valt att samarbeta med tyska företaget Gullwing GmbH. Nya MkVI ska sättas ihop i Gullwings fabrik i Heyda. De första bilarna har redan färdigställts och det återstår nu för AC Cars att etablera ett återförsäljarnät i Europa.

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!