051125_nfs

Aggressiv trafikpolis i nya Need For Speed

Fyra bilar på startlinjen. Polisen väntar strax bakom. Mitt i staden står vi. Starten går, 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Need For Speed är tillbaka.
Teknikens Värld

Den 24 november släpptes den senaste versionen av bilspelet Need For Speed. Det är det nionde spelet i Need For Speed serien sedan det första entrade spelmarknaden i mitten av 90-talet. Nu har det fått undertiteln Most Wanted och är en fortsättning av de två senaste spelen som fått namnen Underground 1 och 2. Teknikens Världs webbredaktör Daniel Sandberg provade att fly från polisen.

I Need For Speed: Most Wanted är du en gaturacer på uppgång i en ny stad. Spelidén är ganska simpel, du utmanar andra streetracers på olika moment för att skaffa dig ett rykte. Ju bättre bil och resultat, ju bättre ryckte. Målet är att till slut bli etta på streetracarnas egen lista, "The Blacklist", svartlistan. 

Du börjar spelet med en stylad och trimmad BMW M3 som du blir av med ganska fort efter att den bästa killen i spelet, din ärkerival Razor, har saboterat din motor. Razor vinner bilen av dig och tar sig sedan själv upp till förstaplatsen med din BMW. En ganska klassisk story mellan gott och ont där de flesta väljer att följa den onda killen eftersom han är den bästa föraren.

Spelet är i det stora hela hela samma sak som Underground 2. Efter putsning på grafik och ett mycket imponerande jobb med ljudet - som jag ska återkomma till - så är det väldigt mycket samma. Samma körkänsla, samma smått överdrivna trimningsmöjligheter, samma smaklösa stylingmöjligheter(som i och för sig är väldigt roligt), samma irriterande kontroll och samma spellägen. 

Mest nytt av detta är spellägen. Most Wanted betyder "Mest efterlyst". De som efterlyser dig är polisen. Trafikpolisen i den staden man tävlar i får svenska polisen att verka som söndagsbillister. Fartkontroll? Sånt har vi inte tid med. Här sätter polisen allt och alla resurser de har, alltså sina bilar, mot dig och dina medtävlande. Helst rakt in i sidan på din bil när du försöker smita. Det är jätteroligt. Det är helt fantastiskt roligt. Dessutom känns det lite verkligare än Underground. Inte det fakutm att poliserna försöker invalidisera dig, utan att de överhuvudtaget finns. Det gjorde de inte i Underground. Nog om polisen.

I övrigt så är spellägena samma med två nya. Man kan köra en bana några varv, punkt a till punkt b, drifting, dragracing, street x(mindre bana, som en gokartbana typ), fly från polisen och det sista nya. Det är racing mellan fyra bilar men det gäller inte att komma först, utan att ha högst fart. Vid fyra positioner på banan finns polisens hastighetsradar. När du kör förbi den gäller det att ha så hög fart som det bara går. När du är i mål och har kört förbi alla fyra räknas resultatet ihop och högst totalfart vinner. Det enda roliga med det är att se hur snabbt man kan köra med den snabbaste bilen. Slå sitt eget personbästa hela tiden.

Bilar är ju det som själva spelet egentligen handlar om. 35 bilar finns att välja mellan och nu är det mer inriktad på den Europeiska marknaden än tidigare. Till exempel har man en BMW M3, tre Audi, ingen Volvo (för det finns ingen som passar i sällskapet) men två supersportbilar i form av Lamborghini Gallardo och Murcielago. Varför man nu skulle vilja köra streetrace med en sådan? Speciellt om dina motståndare heter Mazda MX-5, Subaru Impreza och VW Golf GTI. Hur som helst så finns det två Lamborghinis som man kan trimma och styla sönder om man känner för det.

Körkänslan i bilan är lite sisådär, som det alltid varit i Need For Speed. Men å andra sidan har EA Games aldrig heller sagt att det är en simulator. Det här är ett arkadspel som överdriver verkligheten för att det är så himla roligt. Det märks inte minst vid kollisioner. 300 km/h i timmen rakt in i ett betongfundament och det som händer är att vindrutan får lite märken. Det är nåt för Euro NCAP.

Vad som däremot är otroligt verkligt är ljudet på bilarna. Där har man jobbat hårt, det märks. Alla 35 bilar har ljudet direkt inspelat som standard och med alla olika trimmvarianter på. Väldigt effektfullt.

Är det värt att köpa då?

Det beror ju på vad man är ute efter. Vill du ha lite kul och smita från snuten, sladda runt med Peugeot 206 med 350 hästkrafter och inte bryr dig så mycket om huruvida bilen understyr väldigt mycket jämfört med den riktiga, då ska du definitivt ha det. Är du, som jag, mer intresserad av att ha ett spel där bilarna uppför sig som bilar och banorna är Nürburgring och Laguna Seca, då ska du köpa något annat. Typ Forza Motorsport eller Gran Turismo 4.

Av Daniel Sandberg

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!