Agile Automotive – lätta sportbilar från Danmark

Hört talas om Agile Automotive? Troligtvis inte, men faktum är att den nya danska sportbilstillverkaren redan har två modeller på gång. Receptet är enkelt – låg vikt.

Det kryllar inte direkt av välkända danska sportbilstillverkare. Kanske har du hört talas om Zenvo ST1 – den 1 104 hästkrafter starka danska superbilen som började brinna under ett avsnitt av det brittiska tv-programmet Top Gear.

Men nu finns det en ny tillverkare på den danska sportbilshimlen: Agile Automotive.

Den nya aktören har redan två modeller på gång: Den öppna, nakna, Ariel Atom-liknande SCX och den mer traditionella SC122. Agile SCX presenterades förra helgen på Kolding motorfestival, medan SC122 väntas debutera någon gång i slutet av året, eller rentav i början av nästa år.

SCX, som är en förkortning av sports car extreme, drivs av en Ford EcoBoost-motor på 1,6 liter som utvecklar 253 hästkrafter. Motorn är i sin tur kopplad till en sexväxlad manuell låda, och chassit är helt gjort i kolfiber. Dessutom saknar SCX både dörrar och vindruta vilket gör att vikten stannar på ynka 600 kilo. Räkna med vindrufs med andra ord!

Tvåsitsiga sportcoupén SC122 är starkare än SCX med sina 430 hästkrafter, men troligtvis också aningen tyngre. Vilken Ford-motor det rör sig om är okänt. Dock blir även SC122 bestyckad med en sexväxlad manuell låda.

SC122 är planerad att komma i både en gat- och en banversion.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!