100818-al-capone-cadillac Foto: ACME Photo © Courtesy of RM Auctions

Al Capones Cadillac till salu

Gangsterkungen Al Capones Cadillac från 1928 är till salu. Den som vill slå till på den unika bilen bör bege sig till Kalifornien i helgen då den skottsäkra gangsterbilen går under klubban.

 Det finns klassiska bilar och så finns det klassiska bilar med en spännande historia bakom sig. De senare brukar säljas för betydligt högre summor, något som bör stämma in på den Cadillac V8 Town Sedan som ska säljas på auktion i samband med evenemanget Sports & Classics of Monterey i Kalifornien som öppnar den 20 augusti. Cadillacen i fråga har nämligen tillhört den ökände Chicago-gangstern Al Capone och väntas säljas för någonstans mellan 750 000 och 1 000 000 dollar.

Bilen är förknippad med en synnerligen intressant historia som börjar när Alphonse V. Capone som han egentligen hette, behövde en bil som kunde beskydda honom från de mångtaliga fienderna i 1920-talets gangsterfyllda Chicago. Enligt RM Auctions som ska sälja bilen är Capones Cadillac den äldsta skottsäkra bilen som finns bevarad. Bilen utrustades från fabrik med 1 300 kilo skyddande plåt som gömdes under de vanliga karosspanelerna och 2,5 centimeter tjockt skottsäkert fönsterglas. En annan ”säkerhetsdetalj” var de bakre fönsterrutorna som modifierades så att de kunde falla ned i dörrarna på ett ögonblick och ge fritt skottfällt för passagerarna. För att inte väcka allt för mycket uppseende målades bilen i svart och grönt, samma färger som de 85 Cadillac-bilar som levererades till Chicago-polisen vid samma tid. Under motorhuven satt en V8-motor som gav 90 hästkrafter.

En intressant men obekräftad historia är att Capones Cadillac en gång i tiden användes av president Franklin Roosevelt under en tid då Capone satt i fängelse. Secret Service ska lånat bilen av USA:s Treasury Department som hade tagit den i beslag i samband med att Capone dömts för skattebrott. Det dröjde dock inte länge innan Secret Service konstaterade att det var opassande att USA:s president åkte runt i gangsterkungens bil och i december 1939 levererade Ford den första specialbyggda presidentbilen, en förlängd V12 Lincoln som döptes till Old 99 efter siffrorna på registreringsskylten men senare döptes om till Sunshine Special. Capones Cadillac hade några år tidigare sålts vidare till en privat köpare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!