Alessi AR-1

Alessi AR-1 – 33 år gammal sportbil tillbaka

Ibland var det bättre för, men inte alltid. Frågan är om amerikanska sportbilen Alessi AR-1 var bättre förr. I dag känns den väldigt ”out of date” trots moderna uppdateringar.

1979 var året då Pol Pot-regimen störtades, det var året då kvinnor för första gången sedan 1923 fick deltaga i öppna spåret i Vasaloppet och det var året Stig Bergling dömdes för spioneri och Moder Teresa fick Nobels fredspris. Men 1979 var också året då amerikanska sportbilen Alessi AR-1 såg dagens ljus på bilsalongen i New York. Sedan dess har det mer eller mindre varit knäpptyst om bilen, tills nu.

 För nu har en amerikanen Nick Alessi dammat av den gamla sportkärran och erbjuder en modernt uppdaterat version till de 50 kunder som kan önska sig en sådan. AR-1 årgång 2012 bjuder på en förbättrad chassi, ny handknackad kolfiberkaross med stålförstärkning på strategiska ställen, moderna strålkastare, ny V8-motor plockad från Corvette (LS3) som med 6,2 liter, 608 hästkrafter och 785 newtonmeter skickar iväg AR-1 från stillastående till 100 km/h på 3,4 sekunder. För de kunder som vill kan två turboaggregat monteras och då vässas effekten till 760 hästkrafter och vridmomentet till 934 newtonmeter.

 Interiört får man i nya upplagan njuta av moderna saker som elstolar, backkamera, luftkonditionering, elektriska ytterbackspeglar med mera. I övrigt kan man skräddarsy interiören helt enligt önskemål, inklusive sittpositionen.

 Någon prislapp förtäljer inte historien, utan den får man reda på när man lägger beställning.

 När man ändå uppdaterade bilen, kunde man då inte ha gjort något åt den minst sagt omoderna baken? Eller det kanske är retro? Photoshop-effekterna på bilderna och den smaklösa musiken i filmklippet nedan kunde man i alla fall ha skippat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!