Alfa Romeo 4C – så byggs den lätta sportbilen

I höst är det dags för Alfa Romeos lilla och lätta sportbil 4C att ta sig an konkurrenterna och tillverkningen i Modena har redan börjat. Spana in den här videon och det stora bildspelet för att se hur en 4C blir till.

För att trumma upp förväntningarna inför höstens säljstart av 4C lite extra delar Alfa Romeo med sig av arbetet bakom kulisserna. Liksom den föregående Alfa-sportbilen 8C tillverkas nya 4C i systermärket Maseratis lokaler i Modena där 4C ska byggas på en egen lina.

 I filmen och bildspelet nedan kan vi följa bilens väg från råmaterial till färdigställande och enligt Alfa Romeo är det en ovanligt tidsödande och noggrann väg. Stora delar av bygget sker för hand och Alfa Romeo säger sig ha handplockat de bästa bilbyggarna för att sätta ihop just 4C. Genomsnittsåldern på 4C-byggarna är 29 år och 60 procent av dem är högskoleutbildade och har minst fem års erfarenhet inom Maserati.

 Alfa Romeo 4C väger inte mer än 895 kilo och bygget börjar därför med att en monocoque konstrueras av kolfiberkomposit som utgör 25 procent av hela bilen. Alfa Romeo använder sig av byggtekniken som kallas pre-preg och sägs vara det enda sättet att tillverka kolfiberdelar i så hög takt som över 1 000 delar per år. Taket och främre och bakre hjälpramen tillverkas däremot i aluminium medan karossen består av något som kallas SMC (Sheet Moulding Compound) som är ett höghållfast kompositmaterial med låg densitet som är 20 procent lättare än vanliga plåtpaneler. Alfa Romeo har även bantat bort vikt på fönsterrutorna. Glaset är tio procent tunnare än normal och vindrutan är till exempel endast fyra millimeter tjock.

 Det mesta av bygget sker som synes för hand men Alfa Romeo ska ändå försöka förmå Maserati-folket att hålla en takt på 3 500 bilar per år, varav 1 000 ska skickas till Europa dit de första bilarna kommer i början av september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!