060913_alfa

Alfa Romeo 8C Competizione är här!

För snart tre år sedan visade Alfa Romeo upp en mäktig konceptbil på Frankfurtsalongen. Nu är den färdiga versionen av Alfa 8C Competizione här och det är fortfarande en mäktig skapelse.

Alfa Romeo har ju alltid varit bra på design och det ryktet tänker de behålla, det visar de inte minst med nya 8C Competizione. Linjerna är väldigt nostalgiska och den påminner om klassiska sportcoupéer i formerna men i modern tappning. Kromade konturdetaljer är en fluga som även Alfa anammat.

Aerodynamiken har varit en viktig del i utvecklingen men det är svårt att se om de lyckats bara genom att titta på bilder så det får vi se i en kommande provkörning.

Motorn i Alfa 8C Competizione ser, i alla fall på pappret, ut att vara värdig en äkta GT-bil. Åtta cylindrar i 90-graders V-formation på total 4,7-liter ger imponerande 450 hästkrafter vid 7 000 r/min. Dessutom ett vridmoment som toppar på 470 Nm vid 4 750 r/min.

Den sexväxlade lådan sitter långt bak i bilen för att fördela vikten så jämnt som möjligt. 

Komfort är nog inget som prioriterats när 8C Competizione byggdes. 20-tumsfälgar runt om med 245/35-däck fram och 285/35-däck bak.

Interiört följer de fortfarande linjerna och idéerna från 156:an men något modifierade. Lång rör huserar mätare och reglage men även Alfa följer trenden med onormalt stora mätare framför föraren. Både hastighets- och varvmätare tillhör det större slaget.

Namnet 8C Competizione är en hyllning till Alfas historia inom motorsport där många segrar bärgats genom åren, framförallt under 30- och 40-talen.

Alfa 8C Competizione kommer stå färdig i alla sin prakt på Parissalongen och antagligen få en hel del uppmärksamhet. Något pris och exakt releasedatum har ännu inte angetts men det lär landa på några kronor. Det talas även om att endast 500 exemplar kommer tillverkas men det har inte Alfa bekräftat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!