090814-alfa-8c-gta

Alfa Romeo förbereder hetare 8C

Alfa Romeos vd Luca de Meo har sagt att han vill bygga den. Enligt nya uppgifter får de Meo som han vill. Vid sitt 100-årsjubileum ska Alfa Romeo lansera en 150 kilo lättare och 50 hästkrafter starkare 8C GTA.

 Ungefär vid den här tiden förra året berättade Alfa Romeos vd Luca de Meo att han gärna skulle vilja bygga en raceanpassad version av sportbilen 8C Competizione. Det enda som fattades var moderföretagets godkännande. Nu verkar det som att de Meo har lyckats övertala Fiat-cheferna. Brittiska Autoexpress säger sig veta att 8C GTA har fått grönt ljus och de passar samtidigt på att avslöja heta detaljer om den kommande supersportbilen.

I likhet med Lamborghini Gallardo Superleggera och Ferrari 430 Scuderia ska 8C GTA vara en lättare och allmänt råare version av den italienska skönheten. Enligt Autoexpress uppgifter ska 150 kilo bantas bort, vilket ger en endast 1 450 kilo tung bil. Vikten ska sparas in främst på flitigt användande av kolfiber i karossen och en strippad kupé. Det mesta av lyxen i vanliga 8C försvinner och ersätts av två rejält skålade racestolar. Om Autoexpress uppgifter stämmer blir 8C GTA förvisso cirka 100 kilo tyngre än Ferrari-rivalen, för att den ska ha ens den minsta chans att hänga med höjs motoreffekten från 450 till dryga 500 hästkrafter. Med hjälp av en ny ECU-enhet, nya lågfriktionsdelar i motorn och ett högre satt varvtalsstopp ska den 4,7 liter stora V8-motorn kunna leverera den extra effekten. 0-100 km/h väntas gå på strax under fyra sekunder och toppfarten blir minst 320 km/h. Utseendemässigt ska 8C GTA särskiljas genom nytt kjolpaket som baktill består av en stor diffusor och framtill av en vitmålad spoiler med stora luftintag.

Alfa Romeo planerar att premiärvisa 8C GTA i juni nästa år för att markera företagets 100-årsjubileum. Precis som 8C och 8C Spider väntas 8C GTA bli en sällsynt produkt. Endast 100 exemplar ska byggas och prislappen hamnar på dryga två miljoner kronor.

Läs mer

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!