Alfa Romeo Giulia vann designpris – med svensk hjälp

Italienarnas mellanklassare prisas av en jury bestående av bland andra den svenske racer- och rallycrossföraren Mattias Ekström.

Tyska biltidningen Auto Bild har med sin utmärkelse ”das Goldene Lenkrad”, Guldratten på svenska, utsett de bästa bilarna för 2016 och i kategorin ”vackraste bilen” segrade Alfa Romeo Giulia.

Tidningen Auto Bilds läsare har tillsammans med en 29 man stark jury bestående av motorfolk utsett vinnarna av utmärkelsen i olika klasser. I juryn märks bland andra andra den svenske racerföraren Mattias Ekström känd från det tyska touringmästerskapet DTM, liksom andra motorsportprofiler som Walter Röhrl and Sébastien Ogier samt designern Andrea Zagato.

Italienarna hoppas mycket på mellanklassaren Giulia. Den har rent av setts som en ”måste-modell” för märket. Även Teknikens Världs testlag har fallit för Giulias design och aura. Men form är inte allt. I våra tester har modellen uppmärksammats för sin direkta styrning och kardanaxel i kolfiber men också fått ris för saker som ojämna köregenskaper och dåliga dieselalternativ.

Övriga vinnare av das Goldene Lenkrad

Små och kompakta bilar: Renault Mégane

Mellanklass och stora bilar: Jaguar XF

Alternativ drivkälla: BMW i3

Lilla suvklassen: Audi Q2

Stora suvklassen: Tesla Model X

Sportbil: Audi A5 Coupé

Utmärkelsen har funnits sedan 1976 och Alfa Romeo har fått priser förr, senast 2011 för annonskampanjen ”I am Giulietta”. Alfa Romeo 147 vann sin klass 2000 och 1995 vann Alfa Romeo GTV coupéklassen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!