100126-alfa-abarth-maserati

Alfa Romeo, Maserati och Abarth klumpas ihop

Villervallan i Fiat-Chrysler-koncernen fortsätter. Det senaste är att Fiats sportiga märken Alfa Romeo, Maserati och Abarth samlas i en ny grupp ledd av en och samma man. Förhoppningen är att Alfa Romeo ska gå att rädda.

 Fiat-koncernen, som numera även innefattar Chrysler, är en koncern som det händer mycket inom just nu. Fiats starke man Sergio Marchionne stuvar om rejält i leden och alla avdelningar utvärderas. Om vi ska tro den senaste tidens rapporter är det Alfa Romeo som sitter mest löst till. Alfa uppges ha förlorat mellan 200 och 400 miljoner euro varje år sedan millennieskiftet och Marchionne verkar inte riktigt veta vad han ska göra med märket.

Det senaste beskedet kom i slutet av förra veckan och innebär att Abarth, Alfa Romeo och Maserati klumpas ihop och bildar en ”sportgrupp” inom Fiat. Gruppen ska ledas av tyske Harald J. Wester som för närvarande är vd för Maserati och Abarth och nu alltså även tar över taktpinnen för Alfa Romeo. Alfa Romeos nuvarande vd Sergio Cravero tar över som produktchef i Fiat Group Automobiles. Westers främsta uppgift som vd för Abarth, Alfa Romeo och Maserati blir att samordna de tre märkena och identifiera möjliga synergieffekter, speciellt mellan Maserati och Alfa Romeo.

Trots att helt nya Giulietta är på väg att inta marknaden ser Alfa Romeos framtid mycket osäker ut. Fiat-ledningen uppges överväga två alternativ för märket. Det ena är att frysa alla investeringar efter att Giulietta har lanserats i vår. Därefter ska man läsa av marknaden på nytt och se om det är värt att investera i nya Alfa-produkter. Om inte så kommer Alfa Romeo att stå med MiTo och Giulietta som de enda färska modellerna och eventuellt dö en sakta död. Det andra alternativet är att plocka in teknik från Chrysler för att bygga efterträdare till 159 och 166. Båda dessa nya modeller skulle i så fall tillverkas i USA.

Enligt Automotive News ska utvärderingen av Alfa Romeo vara färdig i april då Fiat ska presentera en strategisk plan för den nya sportgruppen. Fiat kommer förmodligen att överväga både en och två gånger innan något besked om Alfa Romeo fattas för att inte få världens alla Alfistis mot sig.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!