090617-alfa-mito-mulitair

Alfa Romeo MiTo snålare med Multiair-teknik

Nu är det dags för Fiats avancerade Multiair-teknik att sättas i arbete. Först ut med Multiar-motorer blir MiTo som därmed blir snålare, starkare och renare.

Från och med september i år kan  Alfa Romeo MiTo  fås med Multiair-teknik. MiTo blir därmed den första bilen i Fiat-koncernen som får den nyutvecklade Multiair-tekniken som på pappret lovar så mycket. Multiair presenterades tidigare i våras och är ett elektrohydrauliskt styrsystem för motorns ventiler. Kortfattat kan den nya tekniken beskrivas som att den  möjliggör att insugssventilerna kan öppnas och stängas oberoende av kamaxelns läge och för varje cylinder och varje slag individuellt. Motorns karaktär kan varieras från att ge extremt bra lågvarvsegenskaper till maximala topprestanda utan några egentliga nackdelar.

Fiat Powertrain Technologies (FPT) står bakom utvecklingen av systemet och syftet är i första hand att sänka förbrukningen och göra motorerna miljövänligare. Enligt Fiats egna beräkningar höjs effekten med 10 procent och vridmomentet med 15 procent. Samtidigt sänks förbrukningen och utsläppen av koldioxid med upp till tio procent. Även utsläppen av partiklar och NOx sänks med 40 respektive 60 procent. Enligt Fiat är systemet väldigt flexibelt och kan i stort sett användas på alla motorer. Just nu pågår arbete för att anpassa Multiair till dieselmotorer och Fiat är märkbart stolta över tekniken som de jämför med teknikgenombrottet som nåddes med common rail-insprutningen.

Alfa Romeo MiTo blir som sagt först ut med Multiair och det är den vanliga 1,4-litersmotorn med 16 ventiler som begåvas med systemet. Motorn kan fås i tre olika utföranden: med 105, 135 eller hela 170 hästkrafter. 170-hästarsversionen kan bara fås i det speciella  Quadrifoglio Verde-utförandet (grön fyrklöver). Samtidigt som Multiair införs på MiTo ska även ett stopp/start-system bli tillgängligt, vilket sänker förbrukningen ytterligare. 

Läs mer

Provkörning

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!