071213-alfa-romeo-usa

Alfa Romeo öppnar fabrik i USA

Alfa Romeo satsar stort på marknaden på andra sidan Atlanten. För att USA-satsningen ska bli hållbar anser Fiats vd Sergio Marchionne att bilarna måste byggas i USA. Samtidigt hotas hemmafabriken av stängning.

Den svaga dollarn är en bidragande orsak till att Alfa Romeo vågar satsa så hårt på den amerikanska marknaden. Det är de inte ensamma om. Flera europeiska tillverkare tar tillvara på chansen att tjäna pengar på den amerikanska marknaden. Mercedes och BMW är redan etablerade, Volkswagen och PSA-gruppen har också planer på USA-fabriker. Det är en förhållandevis långsiktig investering som görs av italienarna. Marchionne tror inte att Alfa Romeo kommer att göra någon vinst i USA förrän efter tre till fyra år.

Det är inte första gången Alfa Romeo bygger bilar utanför den europeiska kontinenten. 1909 öppnades en fabrik i Poughkeepsie norr om New York. USA-vistelsen blev inte långvarig, ett decennium senare stängdes fabriken.

Samtidigt som det rapporteras att en USA-fabrik ska öppnas, framgår det att huvudfabriken hemma i Italien dras med stora problem. I Pomigliano d'Arco i södra Italien ska produktionen stoppas i två månader med början i januari. På order från överheten Fiat ska arbetet utvärderas för att höja kvaliteten. Lyckas inte det ska fabriken stängas för gott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!