070319_alfaselespeed

Alfa Romeos nya Selespeed

Snart ökar kanske körglädjen i Alfa Romeo 159, Brera och Spider. I dagarna startar produktionen av Selespeed-lådan i kombination med 2,2-litersmotorn.

Selespeed är Alfas robotiserade manuella växellåda. Den första generationen introducerades redan på 156-modellen. Den helt nya lådan ska erbjudas i kombination med JTS-motorn på 2,2 liter och 185 hästkrafter och sitta i 159, Brera och Spider. 

Selespeed är numera sexväxlad, mot föregångarens fem växlar. Nästa nyhet är att lägena nu ligger ”rätt”, uppväxlingarna sker genom att spaken dras bakåt och nedväxlingarna genom att spaken skjuts framåt. Ett annat alternativ är att utföra växlingarna med rattpaddlarna: uppväxling på högersidan och ned på vänster. 

Selespeed, som även går att sätta i ett läge för automatväxling, har ett sportprogram. Sport förkortar tiden för växling med 20 procent, i automatläge kombinerat med Sport sker växlingarna vid högre varvtal. 

Prestandan blir oförändrad med Selespeed, för Brera 2,2 JTS innebär det 0-100 km/h på 8,6 sekunder och har en toppfart på 222 km/h.

Ännu så länge finns i Sverige bara 159 med Selespeed, prispåslaget är 15 000 kronor. Räkna med samma merpris när lådan kommer till Brera och Spider.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!