100716-alkolås-rattfylla

Alkolås i stället för indraget körkort

Den som döms för rattfylla ska slippa bli av med körkortet. Regeringen föreslår att rattfylleridömda ska få behålla körkortet om de går med på att installera alkolås i bilen.

  Sedan drygt tio år har det på frivillig basis bedrivits försöksverksamhet där personer dömda för rattfylleri har fått behålla körkortet på villkoret att de har installerat alkolås i sina bilar. I en lagrådsremiss förslår regeringen nu att reglerna görs permanenta. Syftet är att man vill förhindra återfall i rattfylleri.

– Alkolås för rattfylleridömda är en riktad och effektiv åtgärd gentemot de trafikanter som utgör en stor risk för såväl sig själva som andra i trafiken, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i en kommentar till förslaget.

Den som döms för rattfylleri i dag kan få böter eller fängelse men också indraget körkort mellan en och 36 månader. Regeringens förslag innebär att dömda rattfyllerister får välja mellan ett år utan körkort eller ett år med alkolås. För grovt rattfylleri gäller två år. Eftersom det ännu inte finns något billås för narkotika kommer drograttylledömda även i fortsättningen att få sina körkort indragna. 

Krönika

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!