Foto: Teknikens Världs arkiv

Alliansen: Ny miljöbilspremie på 40 000 kronor

Riksdagsvalet kommer allt närmare och de båda blocken kommer dagligen med nya löften som ska hjälpa dem till valseger. I dag berättar Alliansen att de är eniga om en ny miljöbilspremie på hela 40 000 kronor från och med 2012 – om de vinner valet.

Den 30 juni 2009 var sista dagen för den omtvistade miljöbilspremien. Då, för den som köpte en miljöklassad bil, erhölls 10 000 kronor. Sedan dess, eller egentligen sedan årsskiftet, gäller fem års skattebefrielse för den som köper miljöbil.

Denna skattebefrielse vill Alliansen behålla om de vinner valet i september, men de har nu också enigt beslutat att införa en ny miljöbilspremie. Denna gång på hela 40 000 kronor. Premien skulle gälla för de allra bästa miljöklassade bilarna. Miljöminister Andreas Carlgren förtydligar – aningen svårtolkat – vilka bilar det gäller:

– Det är de elbilar som har de absolut lägsta utsläppen. Det skulle också kunna handla om de allra bästa biogasbilarna om de uppnår den här tekniska nivån, säger han till SR Ekot utan att berätta vad han menar med biogasbilarnas tekniska nivå.

Den nya premien, om Alliansen vinner valet, kommer att träda i kraft 2012. Syftet är helt enkelt att göra miljöbilar till det dominerande alternativet i Sverige, och på sikt det enda alternativet. Under den förra miljöbilspremien ökade antalet miljöklassade bilar på de svenska vägarna från 23 000 till 330 000.

– Vi har ju de här åren sett att det går att åstadkomma en enorm utveckling. Vi ska driva Sverige till en absolut miljöanpassad bilpark där vi inte har några utsläpp i framtiden och där vi också gör oss oberoende av bensin och diesel, säger Andreas Carlgren.

Andreas Carlgren och hans alliansvänner hoppas med den nya miljöbilspremien på att sälja 5 000 extra miljövänliga bilar under nästa mandatperiod. Det skulle i så fall betyda en nota på 200 miljoner kronor för skattebetalarna. Men det kan också bli betydligt fler sålda bilar och högre nota om biogasbilarna av den typ som säljs i dag klassas in under miljöbilspremien.

Missa inte att läsa Mikael Stjernas funderingar kring ovanstående förslag.

Krönika

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!