Foto: STR

Allt färre klarar uppkörningen

Allt färre klarar uppkörningen på första försöket - det visar statistik som Trafikverket publicerat.

Under den första halvan av 2016 klarade endast 47,8 procent uppkörningen för B-körkort av de som försökte. För bara tre år sedan var den siffran cirka 54 procent. 

Rikard Granlund som är biträdande chef för förarprov på Trafikverket menar att man kan se en trend där de som kör upp är sämre och sämre förberedda. 

- Det har vikit under en väldigt lång tid, säger han.

En anledning kan vara att allt fler använder sig av svarta trafikskolor. Man ändrade myndighetens regler under 2012 så att en handledare max skulle få ha hand om 15 elever samtidigt, i hoppet om att de svarta trafikskolorna skulle minska, men något sådant har man inte sett tecken på. 

Att allt färre klarar av att ta körkort menar Rikard Granlund är ett stort problem, då både elevernas och Trafikverkets resurser förbrukas i onödan. Sedan 2006 har antalet elever som klarar uppkörningen på första försöket minskat med nästan 10 procentenheter. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!