060517_militär_hybrid

Amerikanska militären ska köra hybrider

USA vill ha miljövänligare krig. Okej, riktigt så är det inte men de håller faktiskt på att bygga dieselhybrider av militära fordon.

Den amerikanska armén som då och då sticker ut i krig kommer göra sina krig mer miljövänliga.

Den enorma lastbilen HEMTT är normalt sett ett vidunder som för ett otroligt oväsen och drar många liter per mil. Företaget Oshkosh Trucks har fått i uppdrag av armén att råda bot på detta.

Nu är den första prototypen klar på lösningen och det är en dieselhybrid med el generatorer och motorer som tar vara på friktionsenergin vid bland annat inbromsningar. En teknik som är ganska lik den som bl a Toyota Prius använder sig av med undantaget att elgeneratorerna allstrar så mycket el så den kan användas till att driva andra saker.

Faktum är att den, tillsmammans med dieselmotorn, kan fungera som en stående generator och då allstra så mycket som 300kw vilket är tillräckligt för att driva ett sjukhus under en viss tid.

Faktum är att den kan driva det mesta om det behövs och den drar inte särskilt mycket diesel heller.

Om detta blir ett vinnande koncept är det ganska troligt att fler militära - och vanliga - fordon får liknande teknik i en nära framtid.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!