Foto: © Daimler AG

AMG-bossen: ”Mercedes X-klass blir aldrig AMG”

Det har länge ryktats och snackats om en AMG-version av Mercedes pickup X-klass, men någon sådan prestandaversion kommer världen aldrig att få se.

Redan när vi var i Chile för att bekanta oss med Mercedes intåg i pickupsegmentet kände vi att X-klass skulle passa i AMG-utförande. Ett halvår senare berättade Frank Schumacher, ansvarig chefsingenjör för just X-klass, att han kan tänka sig att placera en V8-motor under huven på modellen, om efterfrågan är tillräckligt stor. Och stor är den sannolikt, inte minst i Australien där de är svaga för kombinationen pickuper och V8:or.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Den som lös upp som en sol av uttalandet i somras får nu göra sig redo att falla till marken platt som en pannkaka. Nu har nämligen Mercedes-AMG:s boss Tobias Moers gett sin syn på saken. Till australiensiska Carsales säger han att X 350 d inte kommer att toppas av en rak turbosexa eller en turbo-V8.

– Det kommer inte att bli en X-klass AMG. Aldrig, säger han prompt.

Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG / © Daimler A

Tobias Moers kan inte se hur AMG:s filosofi ska kunna kombineras med de franskjapanska rötter som X-klass har. Modellen är som bekant baserad på Nissan Navara som även finns i ett franskt utförande i form av Renault Alaskan.

X 350 d 4Matic, som du ser på bilderna i denna artikel, får helt enkelt fortsätta att fungera som prestandaalternativet i Mercedes X-familj. Den har en diesel-V6:a på 258 hästkrafter och 550 newtonmeter och gör 0-100 km/h på 7,9 sekunder samt toppar 205 km/h. I Sverige kostar den från 414 900 kronor exklusive moms.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!