Foto: Mercedes-Benz Cars press photo, do not use for adv

AMG-chefen Ola Källenius blir marknadschef för Mercedes

Svenske Ola Källenius avancerar i Mercedes-leden. Nu lämnar han sin post som chef för AMG-avdelningen för att i stället bli Mercedes marknadschef.

Det har skett en mindre chefsrockad i toppen av Mercedes-ledningen. 65-årige marknadschefen Joachim Smidt pensioneras och efterträds av 44-årige Ola Källenius. Svenske Ola Källenius har fram tills nu varit vd för Mercedes AMG-avdelning, en tjänst som han tillträdde 2010.

 Under Källenius styre har det hänt stora saker inom AMG. Man har inlett ett samarbete med Aston Martin men framförallt gått från att mest syssla med stora V12-motorer till mindre åttacylindriga varianter och nu senast även den turboladdade fyran i A 45 AMG och CLA 45 AMG.

 Källenius är något av en storstjärna i motorsportkretsar, inte bara genom chefspositionen hos AMG utan även i Formel 1-världen. Det var Ola Källenius som ansvarade för utvecklingen av motorn som satt i 2009 års Brawn-bilar som slutade etta och trea det året. Han har tidigare även arbetat för McLaren Automotive.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!