110613-odesdag for saab

Ännu en ödesdag för Saab

Saab-krisen fortsätter trots nya inkomstbringande samarbeten med Kina och försäljning av lokaler.

Saab Automobile jobbar på för att rädda bilfabriken från omedelbar undergång. Ett nytt samarbete mellan Spyker Cars, kinesiska Pang Da (som tidigare beställt bilar till ett värde av 45 miljoner euro), och en ny spelare i matchen om Saabs överlevnad, Zheijiang Youngman Lotus Automobile presenterades idag.

Youngman har nyligen satsat pengar i Lotus och har börjat bygga grunden till tillverkning av olika bildelar runt om i Kina. 

De tre parterna ska tillsammans investera 245 miljoner euro i ett delägt bolag som ska tillverka Saab-bilar. I det samarbetet kommer Saab och Youngman äga 45 procent var och Pang Da tar hand om de sista tio procenten. Lösningen är fördelaktig för att kunna komma loss och bygga Saab-bilar i Kina. Youngman rapporteras köpa 29,9 procent av Spyker Cars och får rätt till två styrelseledamöter. 29,9 respektive 24 procent av Spyker Cars ägs nu av Youngman och Pang Da, vilket betyder, om affären går igenom, att Victor Muller kommer tappa kontrollen över Spyker Cars som alltså äger Saab Automobile. 

Youngmans vd Pang Qingnian menar i ett pressmeddelande att: 

– Vi är väldigt nöjda med att ha nått en överenskommelse med Saab och Pang Da. Vi tror att Saab som premium-märke kommer tilltala kinesiska kunder som vill ha det bästa inom säkerhet, körupplevelse, komfort och ett omisskännligt designspråk. 

Han tror att Youngman är väl lämpat att bygga Saab i Kina.

– Våra tillverkningsanläggningar är toppmoderna och exakt anpassade för att bygga Saab-bilar med högsta möjliga kvalitet.

Samtidigt är det inte klart när produktionen börjar ”hemma” i Trollhättan. Den avstannade två gånger förra veckan innan den till slut lades på is i väntan på delar.

– Jag kan inte säga något om en tidtabell, säger Eric Geers, informationschef på Saab.

Geers kunde inte heller kommentera hur uppgörelsen mellan Spyker Cars och de två kinesiska företagen kommer påverka ryssen Antonovs intresse för Saab.

Affären med att försöka sälja fabriksfastigheten i Trollhättan börjar gå mot sitt slut vilket kommer ge 280 miljoner kronor, rapporterar Dagens Industri. 

Köpare är inte den ryske affärsmannen och miljardären Antonov utan fastighetsbolaget Hemfosa. Antonov har haft problem med att få tillstånd att köpa fastigheten och nu blir det alltså en annan köpare. Enligt uppgift ska Hemfosas vd Jens Engwall varit i samtal med Saabs ordförande Victor Muller om att ta över fastigheten redan nu i veckan. 

Saabs största leverantör IAC Sweden ska under måndagen möta Saab för att diskutera en avbetalningsplan på företagets skulder till IAC Sweden. 

Mer info kommer under dagen!

Antonov ger tummen upp – vill satsa en miljard

Uppdaterad 13:19

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov är positivt inställd till affären med de två kinesiska företagen Youngman och Pang Da. Samtidigt säger Antonov via sin svenska företrädare Lars Carlström att han fortfarande har en miljard på lut åt Saabs håll.

Antonov, som fortfarande står och stampar för att få släppas in som ägare i Saab, är glad över Kinaaffären. Men enligt nyhetsbyrån TT är Antonov fortsatt intresserad av att bli delägare i Saab. 

– Antonov är väldigt, väldigt positiv till detta. Det säkrar ju den långsiktiga finansieringen. Om detta går att genomföra behöver ingen oroa sig över Saabs långsiktiga uthållighet längre, säger Muller till TT.

Muller är också inne på Antonovs linje om att affären är något bra för Saab. 

– Detta ger oss mer pengar än det som krävs för att genomföra vår affärsplan.

Lars Carlström, som tidigare fört Vladimir Antonovs talan om Saab-affären, kritiserar Riksgälden för att de tagit så lång tid på sig att fatta ett beslut om att godkänna Antonov som ägare. 

– Antonov är villig att investera upp till 1 miljard kronor i Saab. Och hade vi haft en bättre relation med regeringen och om den hade varit mer industrivänlig hade vi kunnat undvika många generande och prekära situationerna för Saab, menar Carlström som är skandinavisk talesman för Antonovs bolag Convers Group.

Text: Olof Adlercreutz

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!