Ännu ett offer för Takatas livsfarliga krockkuddar – har du bytt i din bil?

Den stora skandalen kring Takatas livsfarliga krockkuddar ser ut att ha skördat ännu ett offer, i form av en man i Australien. Totalt 18 personer har nu omkommit till följd av krockkuddarnas felaktiga konstruktion. Nu höjs kritiska röster om att utbytet av krockkuddarna dragit ut på tiden.

Den australiske mannen krockade tidigare denna månad med sin Honda CR-V, utrustad med en av de Takata-krockkuddar som dömts ut som livsfarliga, och när nu utredningen av olyckan är klar bedömdes dödsorsaken vara samma som vid tidigare liknande olyckor – metallsplitter från när krockkudden utlösts. Totalt har nu 18 personer omkommit till följd av krockkuddarna.

I undersökningen höjs också frågor kring varför inte större information gått ut både från ansvarig myndighet i Australien och biltillverkare, endast 36 procent av de drabbade bilarna i Australien ska ha fått sina krockkuddar utbytta, och i en hel del fall – bland annat från BMW, Toyota, Mazda och Subaru är lösningarna bara temporära.

Takatas aktie föll efter utredningens utlåtande med 8 yen på Tokyobörsen, eller 22%. Företaget har ansökt om konkursskydd i både USA och Japan, och har kommit överens med kinesiska Key Safety Systems om att avyttra de delar av företaget som visar positiva siffror.

Den svindlande siffran på nära 300 miljoner krockkuddar globalt har bedömts felaktiga. Även i Sverige rullar tusentals bilar med de livsfarliga Takata-krockkuddarna. Hur många av dessa som är åtgärdade har vi inga uppgifter om, men se till att just din bil är det! Den riskerar vara en dödsfälla annars!

En lista på de flesta av de drabbade modellerna kan du se genom att klicka här!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!