Ännu fler bensinmackar hotas av nedläggning

I fredags fattade regeringen ett beslut som innebär att bensinmackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter fossila drivmedel per år även måste erbjuda förnyelsebara bränslen. Till följd av beslutet spår Svensk bensinhandel att hundratals mackar kommer att läggas ned vid sidan om de 1 000 som redan spåtts slå igen.

I våras rapporterade vi om att Svensk bensinhandel spår att omkring ett tusen bensinmackar, av totalt cirka 3 700 i Sverige, kommer att läggas ned inom den närmaste framtiden på grund av olönsamhet.

Till denna siffra kan vi nu enligt Svensk bensinhandel lägga till ytterligare hundratals mackar till följd av det beslut som regeringen fattade i går. Beslutet innebär att bensinmackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter fossila drivmedel per år också måste ha alternativa, så kallade förnyelsebara, bränslen tillgängliga från och med den 1 mars nästa 2009.

Svensk bensinhandel menar att detta kommer att slå hårt mot de små mackarna, då främst landsbygdsmackarna. De har att välja mellan så gott som ouppnåeliga investeringar eller nedläggning.

Enligt Svensk bensinhandels vd Robert Dimmlich lever en stor del av deras medlemmar (de företräder bensinhandlare som är fria företagare, cirka 1 400 medlemmar i dag) redan på marginalen och har helt enkelt inte råd med de investeringar som krävs för att börja sälja alternativa drivmedel.

Han berättar att organisationen han företräder inte är emot regeringens önskan om ökat utbud av alternativa drivmedel, men att de gärna hade sett att beslutet och förändringen hade skjutits på framtiden för att lindra konsekvenserna.

En annan påföljd av beslutet är alla de bensinmackar, främst på landsbygden, som fungerar som närservicestationer på orten. Möjligheten till exempelvis post- och apoteksärenden kan helt plötsligt försvinna och ortsborna måste plötsligt ta sig långa sträckor för att kunna uträtta vardagliga ärenden.

Men enligt Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, kommer denna närservice inte att försvinna med mackarnas nedläggningar då regeringen har satsat 50 miljoner kronor på så kallade konsumentfrågor. Samtidigt har flera länsstyrelser fått i uppdrag att se över hur man kan garantera att det finns närservice inom rimliga avstånd.

Regeringens beslut kan tyckas vara en aning märkligt med tanke på Maud Olofssons uttalande i våras då hon sa sig vara bekymrad över att så många bensinmackar kan komma att stängas ned på grund av bolagens omstruktureringar och ekonomiska översyn. Hon sa då att hon ville säkerställa tillgängligheten av drivmedel i alla delar av Sverige.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!