080111-veyron-lydia

Ännu värre Veyron kan komma

Spekulationerna om en andra modell från Bugatti har gått i otaliga turer. Det senaste ryktet säger att Veyron kan komma att få en mer bananpassad efterföljare med 1 175 hästkrafter.

Det har på senare tid spekulerats mycket i Bugattis modellprogram, om det kommer att växa och om så blir fallet, hur nästa modell kommer att se ut. Tidigare har man trott att det skulle komma en lyxsedan, en billigare instegsmodell eller helt enkelt en targaversion av existerande Veyron. Men om man ska tro tyska Auto Motor und Sport, som kommit över ett antal skisser på modellen, så blir nästa Bugatti en raceversion av Veyron.

Den nya bilen skulle bli ännu dyrare och, om möjligt ännu snabbare än dagens Veyron. Medan Veyron är tänkt som en komfortabel men ruskigt snabb grand turismo, ska den nya modellen bli en lättare, hårdare och mer bananpassad bil. Om bilen tar sig hela vägen till produktion ska det vara fullt lagligt att köra den även på allmän väg. På skisserna ser bilen dock mest ut som en Le Mans-racer. Det troliga är att kraften fortsätter att levereras från W16-motorn. I den nya bilen tros effekten ökas något till 1 175 hästkrafter ("vanliga" Veyron har 1 001 hästkrafter).

Bilen, som för tillfället lyder under arbetsnamnet Project Lydia efter Ettore Bugattis fru, förväntas få en toppfart som med god marginal överstiger Veyrons 407 km/h. Målet uppges vara att nå en varvtid på Nürburgring på cirka 6 minuter och 40 sekunder. Även om det är långt ifrån säkert att det blir verklighet av ryktena, så har bilen fått en eventuell prislapp – 2,5 miljoner euro, vilket motsvarar 23,9 miljoner kronor.

Teknikens Värld har som första svenska tidning kört Bugatti Veyron 16.4. Missa inte att läsa den exklusiva provkörningen i Teknikens Värld nummer 2/2008 som är ute i butik nu!

Skiss på Project Lydia - Veyron i raceversion

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!