060925_vw_touareg

Ansiktslyft VW Touareg till Paris

Volkswagen Touareg har länge synts på spionbilder med ett smått uppdaterat utseende. Nu har VW släppt de första officiella bilderna på ansiktslyfta Touareg som Volkswagen själva kallar för ”nästa generations Touareg” men det är knappast några häpnadsväckande skillnader att tala om.

Touaregs nyheter handlar inte om design på utsidan. Däremot har teknik och motor ändrats en hel del. Totalt är det över 2 300 delar som på något sätt omdesignats eller bytts ut. Men är det värt att kalla den för en ny generation?

Det mest märkbara är nya, patenterade, ABSplus. Suvar har, trots att de till viss del är terrängbilar, alltid haft svårt att stanna på lösa underlag. Hur kul är det att stanna en kloss på två ton på rullgrus? Det har nu ABSplus gjort betydligt bättre. Vid häftig inbromsning på till exempel grus gräver hjulen ner sig en aning och skapar en vall av gruset framför varje däck och förbättrar bromskraften med upp till 20 procent.

ACC-systemet (adaptiv farthållare) har också förbättrats. Radaravläsaren fungerar på samma sätt som tidigare och anpassar hastigheten efter trafiken men nu kan den även stanna bilen helt. Så sitter du till exempel i kö stannar den när bilen framför stannar och åker iväg igen när kön börjar rullar.

Likt Volvo XC90 har Touareg nu fått så kallad ”Line scan” som läser av filerna bredvid dig, framförallt döda vinkeln, och varnar om en annan bil finns i närheten när du tänker byta fil.

Motoralternativen blir sex stycken till nya Touareg. Tidigare fanns två bensinare, en V6 på 280 hästar och en W12 på 450 hästar. Nu blir det ytterliggare en bensinmotor. Det blir en V8 FSI på 350 hästar och ett vridmoment på 440 Nm. Bränsleförbrukningen har inte angetts.

Som tidigare blir det även tre dieselalternativ. En rak femma, en V6 och en V10, alla med TDI-teknik som ger 174, 225 och 313 hästar respektive.

Den enda designskillnaden som skett till det yttre är fronten. Formen är densamma men det är kromade lister vid luftintagen, den mittersta plattan är nu helt kromad och inte i samma färg som resten av bilen och lyktorna är nya. Större skillnad än så blev det inte utvändigt på nya Touareg. Hur den ser ut på riktigt kommer vi få se på Paris bilsalong som öppnar senare i veckan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!