090702-omkomna-i-trafiken

Antal omkomna i trafiken minskar

De nya siffror Vägverket presenterade under onsdagen är de bästa sedan 1920-talet. Antalet omkomna i trafiken har minskat kraftigt under det senaste halvåret och lågkonjunkturen, mitträckena och hastighetsövervakningen anges som främsta orsaker.

 Under Almedalsveckan i Visby presenterade Vägverket de senaste siffrorna över antalet omkomna i trafiken. Under det senaste halvåret har 147 personer omkommit. Jämfört med 194 första halvåret i fjol är det en minskning med nästan en fjärdedel. Vägverkets generaldirektör Lena Erixon säger till TT att det framförallt är mötesolyckorna som har minskat.

Vägverket har satsat stort på mittseparering och Erixon pekar på att ytterligare 20-30 mil väg har mittseparerats under det senaste året. Det har fått effekt. Åtgärderna motsvarar cirka 20 färre omkomna per år enligt Vägverkets analytiker. Därtill anses det ökade antalet fartkameror och annan hastighetsövervakning ha bidragit till minskningen av antalet omkomna i trafiken.

Av de 147 omkomna i trafiken hittills i år dödades 28 i mötesolyckor, jämfört med 54 i fjol. Dödsolyckorna på motorcykel minskade från 24 till 20 och moped från fyra till en. Minskningen av dödade i trafiken är störst i Stockholms län och Västra Götaland. De senaste tolv månaderna har 350 omkommit i trafiken, vilket är en betydlig minskning jämfört med 458 personer under de tolv föregående månaderna.

Det är dock allmänt vedertaget att lågkonjunktur innebär mindre trafik och därmed färre dödade. Under första halvåret minskade personbilstrafiken med 0,4 procent och lastbilstrafiken med 5,6.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!