Foto: Opus

Antalet besiktningsstationer har mer än fördubblats sedan avregleringen

Avregleringen av bilprovningen i Sverige för fem år sedan har lett till markant större tillgänglighet. Antalet stationer har ökat markant och väntas öka kraftigt även framöver.

Bilprovningen avreglerades den 1 juli 2010, något som många motsatte sig. En farhåga var att priserna för kontrollbesiktningar skulle sticka iväg. Och visst har det blivit dyrare, men avregleringen har också fört med sig positiva förändringar. Tillgängligheten har nämligen ökat markant och antalet arbetstillfällen har blivit fler.

Vid avregleringen för nästan exakt fem år sedan fanns 187 besiktningsstationer i Sverige. I dag finns det 399. Prognosen säger att vid 2015 års utgång finns det 450 stationer runt om i landet. 2018 beräknas antalet vara uppe i 550.

Utöver att antalet stationer väntas öka även framöver tror man också att öppettiderna kommer att förbättras – från dagens 7-18 till 6-20 om några år.

Antalet aktörer väntas dock minska så att endast ett fåtal stora finns kvar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!