081014-trafikdöda-konjunk

Antalet trafikdöda rekordlågt 2008

Efter många år av minskad årlig trafikdöd ökade siffrorna återigen för 2006 och 2007. Men 2008 ser ut som ett nytt trendbrott med siffror som inte kunnat skönjas sedan 1940-talet. Men trots detta är det ändå långt ifrån den så kallade Nollvisionens utopiska siffror.

Positiv utveckling är vi inte direkt vana vid i dessa finanskrisens dagar, men ser man till antalet trafikdödade på våra svenska vägar hittills i år så är utvecklingen just det – positiv, sett till de två senaste åren. En av anledningarna sägs vara lågkonjunkturen.

Enligt preliminära siffror ser vi nu att antalet dödsoffer på våra vägar minskar kraftigt. Till och med den 18 december i år hade 400 personer omkommit vilket kan jämföras med 457 personer till och med samma datum förra året. Sett över ett helt år så är år 2000 det svartaste året under Nollvisionens tioårsperiod med 591 döda i trafiken.

Så här låga siffror som vi ser för 2008 har inte setts sedan krigsåren under 1940-talet.

En annan positiv utveckling är antalet dödade barn och ungdomar på våra vägar. Under årets första elva månader omkom 19 personer under 18 år, en halvering jämfört med för två år sedan. Av de 19 omkomna under 18 år var endast sex personer under 15 år vilket är det lägsta antalet döda barn i trafiken på 70-80 år.

Anledningarna till de lägre siffrorna över trafikdöda i år är många, men Vägverket framhäver fler trafiksäkra vägar, lägre hastigheter, ökad bilbältesanvändning, säkrare bilar och fartkameraövervakning som ledande. Men man poängterar även att lågkonjunkturen spelar roll. Dock inte i sett till trafikintensiteten generellt då den bara minskat med en procent hittills, där biltrafiken står för den största minskningen och lastbilstrafiken för en väldigt liten minskning. I stället är det en annan typ av trafik som minskar.

– Men det är nöjesresorna som minskar och det är de farligaste resorna, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, till Göteborgs-Posten.

Den finansiella oron sätter sin prägel på trafiken även utomlands. I exempelvis USA har antalet trafikdödade minskat med hela 20 procent under hösten.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!