Hjort och rådjur ligger bakom de flesta viltolyckorna.

Antalet viltolyckor rekordhögt

Det blir mer och mer vilt på de svenska vägarna, samtidigt som antalet viltolyckor ökar. Ett problem som är svårt att komma runt. – Man kan inte sätta upp viltstängsel överallt, säger forskaren Annika Jägerbrand.

I mitten på december hade det för hela året rapporterats in över 52 000 viltolyckor till polisen, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet. Det är den högsta siffran någonsin. I november skedde rekordmånga viltolyckor i Sverige, och allting tyder på att även december och januari slår nya rekord.

– Det finns många möjliga förklaringar (till att antalet viltolyckor ökar, reds. anm.), och kan bero på antalet klövdjur. Hjort och rådjur verkar öka allra mest och ligger också i topp vad det gäller antalet viltolyckor. Över 80 procent av olyckorna är rådjurs- eller hjortolyckor, säger Annika Jägerbrand som är forskningsledare på naturmiljökonsultföretaget Calluna, till TT.

Jägerbrand menar vidare att en annan förklaring kan vara klimatet. När det kommer mycket snö så söker sig viltet till vägarna, dels för att det är lättare att ta sig fram där, och dels för att de vill åt saltet på vägbanan.

– Den enda åtgärden i Sverige som är bevisat effektiv är viltstängsel. Men det räcker inte, man kan inte sätta upp viltstängsel överallt, säger Jägerbrand.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!