090227-nano-säljstart-mars

Äntligen säljstart för Nano

Världens billigaste bil – Tata Nano – har äntligen fått ett datum för sin säljstart. Den omskrivna lågprisbilen är kraftigt försenad på grund av våldsamma protester, men i början av april kan den lilla bilen äntligen köpas för endast 18 000 kronor.

Tata Nano  premiärvisades redan i januari förra året på Dehli Auto Show. Planen var att bilen skulle kunna börja säljas i oktober samma år. Det har dock dröjt ända till nu för Tata att få världens billigaste bil i produktion. Orsaken till den kraftiga förseningen är våldsamma protester från lokala bönder som inte velat släppa ifrån sig den bördiga marken på vilken fabriken planeras i Västbengalen. Protesterna blev så våldsamma att Tata beslutade att flytta fabriken till delstaten Gujarat i nordvästra Indien.

Under gårdagen gick Tata officiellt ut med ett datum för Nanos säljstart. Den 23 mars ska den slutliga lanseringen ske och kunder kan börja beställa sina bilar i början av april. Det väntas dock bli långa väntetider för att få en Nano. Inledningsvis blir produktionen begränsad till endast 3 000 bilar per månad. Detta eftersom den nya fabriken i Gujarat ännu inte är färdigställd. De första Nano-exemplaren ska byggas i Tatas fabriker i Pune, norr om Bombay och Pantnagar i norra Indien. Tata väntar sig ett stort tryck på Nano. Bilen är av enklast möjliga snitt och priset ska inte överstiga 100 000 rupier, motsvarande 18 000 kronor. När Nano visades på Dehli Auto Show förra året berättade Tatas vd Ratan Tata om sin vision.

– Jag tittade på familjer som körde tvåhjulingar – pappan körandes en scooter, hans unga son eller dotter ståendes framför honom, hans fru sittandes bak på med ett litet barn i famnen. Det fick mig att fundera på om det går att skapa ett säkert, billigt, allväderfordon för att transportera sådana familjer. Vi är glada att kunna presentera ”Folkets bil” för Indien och vi hoppas att den ska sprida glädje, stolthet och möjligheten att äga en bil för de många familjer som behöver förflytta sig på egen hand.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!