Är detta världens dyraste bil?

Denna Ferrari 275 GTB/C Speciale kan vara världens första bil att säljas för över 100 miljoner dollar. Men vi vet inte säkert, för den har inte sålts ännu.

Att gamla Ferrari-bilar är värdefulla vet nog de flesta vid det här laget. Men det finns ännu ingen bil som officiellt har sålts för över 100 miljoner dollar, vilket motsvarar knappa 900 miljoner kronor. Men den här Ferrarin förväntas av många experter att slå det rekordet när, och om, den säljs – och då bli världens dyraste bil.

Dess ägare – racingföraren, bilsamlaren och entreprenören Preston Henn – gick nämligen bort i veckan, vilket gör att Ferrarin inom en snar framtid väntas gå under auktionsklubban. Henn blev 86 år gammal och har tidigare sagt att han aldrig skulle sälja bilen, som han köpte 1970.

Om namnet Preston Henn verkar bekant på ett annat sett än ovan nämnt, så är det troligtvis på grund av Henns senaste tvister med Ferrari. Preston Henn är nämligen mannen som stämde Ferrari för att han nekades utöka sin samling med en ny LaFerrari Aperta, vilket vi har skrivit om tidigare.

Men varför väntas den bli så dyr, då? Jo, 275 GTB/C Speciale är efterträdaren till den legendariska 250 GTO, och Henns bil, med chassinummer 06886, är en av endast tre byggda. Förutom att vara en vansinnigt ovanlig modell, så är just den här bilen den enda av de tre som har någon form av racinghistorik. Och den där racinghistoriken – den är värd mycket pengar! Bland annat så tog chassinummer 06886 hem segern i GT-klassen i 1965 års 24-timmars Le Mans.

Under den gula, vackra karossen gömmer sig en V12-motor på 3,3 liter, med sex Weber-förgasare från Ferrari 250 LM, som levererar runt 330 hästar. 2014 såldes en av de andra 275 GTB/C Speciale på auktion. Då landade slutbudet på 26,4 miljoner dollar, eller ungefär 235 miljoner kronor. Men – och detta är av största betydelse – den hade ingen racinghistorik!

Henn ska, enligt en av hans vänner, ha fått ett bud på sin bil från en japansk bilsamlare på mellan 35 och 40 miljoner euro, alltså runt 350 miljoner kronor. Men det var för tio år sedan och Henn vägrade naturligtvis att sälja sin ögonsten.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!