081203-rattfylla-polisen

Arbetet mot rattfylla ska förbättras

Efter Ekots avslöjande inslag om hur polisen utför sina alkotester meddelar justitieminister Beatrice Ask att arbetet måste förbättras. Som det är i dag tar polisen ofta alkotester vid helt fel tid och plats.

Under gårdagen berättade Ekot om en avslöjande rapport från forskare inom polisen och polishögskolan om polisens arbete med nykterhetskontroller i trafiken. Rapporten visade bland annat att polisen gör alkotester vid helt fel tider. Minsta antal kontroller görs när rattfylleriolyckor är som vanligast och flest kontroller görs de tider på dygnet då antalet olyckor med alkohol inblandat är som minst.

Justitieminister Beatrice meddelade i går kväll att arbetet ska förbättras.

– Nu är ju polisens mål att man ska arbeta mer utifrån när man som bäst planeringsmässigt borde arbeta. Det bra med den här rapporten är att den visar att man inte har nått dit ännu. Det här är ett väldigt viktigt arbetsmaterial för polismyndigheten att förbättra insatserna på, sade Ask till Ekot.

Enligt forskarna som har genomfört studien är det kvantitativa mål som är den bakomliggande orsaken. Målet är att så många utandningsprov som möjligt ska göras, det spelar ingen roll när eller var de görs. Enligt rapporten finns det skräckexempel då vissa chefer gett order om att inte ta fast rattfulla eftersom det tar alltför lång tid att åka in med denne till stationen. Justitieministern har fortsatt förtroende för rikspolischefen Bengt Svensson, men hon tror att vissa uppgifter i rapporten kan skada förtroendet för polisen.

Det är klart att en del uttalanden där skrämmer en om det är så att man gör saker för syns skull som man uppfattar som meningslösa. Då tror jag att man bidrar till att allmänheten får dåligt förtroende, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) är mycket kritiska till polisens arbetssätt. Tom Bjerver, vd MHF, uppmanar poliser som bara jagar ”pinnar” att byta jobb.

– Om de missförstår högsta ledningens direktiv så kapitalt att de undviker att haffa rattfyllerister ska de inte vara polischefer. Polisen ska ta brottslingar, det säger sig självt. Chefer av detta slag är en katastrof för 2020 års utfall av Nollvisionsdrömmen, säger Tom Bjerver.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!