060907_årets_bil

Årets bil är här igen

Nu är det åter dags för att kora Årets bil i Europa. Som vanligt är det ett antal journalister som kör samtliga tävlande modeller och sedan resonerar sig fram till en vinnare. Hur det går får vi veta i november.

Om svaret kommer i november kan man ju undra varför vi skriver om det i dag. Det är för att i dag börjar testandet av bilarna. 58 journalister från 22 länder kommer att köra, känna och bedöma 41 modeller. Av de 41 är 2,5 svenska. Volvo C30 och S80 samt Cadillac BLS som visserligen är av ett amerikanskt märke men under skalet döljer sig en Saab 9-3. Dessutom byggs den ju i Trollhättan.

I förra årets tävling var tre svenska journalister med i juryn, bland dem vår alldeles egen Dag E Hogsten. Dag kommer dock inte var med i år då han mer eller mindre pensionerades i höstas.

Tävlingen har fått mycket kritik för att juryn oftast är väldigt partisk. Det är oftast fler journalister från medelhavsländerna än till exempel de nordiska länderna och genom åren har det har mer än en gång slutat med oväntade segrar för att många röstar på modeller från sitt eget land. Fiat Panda 2004 är ett exempel och när man läser listan om forna vinnare är det skrämmande många italienska och franska bilar.

Någon svensk bil har ännu inte vunnit och lär inte göra det i år heller trots att 2,5 deltar men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan.

Alla tävlande modeller

"Svenska" bidrag fetmarkerade

Alfa Brera/Spider

Audi All Road

Audi Q7

Audi TT

Cadillac BLS

Chevrolet Aveo

Chevrolet Captiva

Chevrolet Epica

Citroën C4 Picasso

Citroën C6

Daihatsu Terios

Daihatsu TrevisDodge CaliberFiat Grande PuntoFord GalaxyFord S-MaxHonda CivicHyundai AccentHyundai Santa FeJeep CommanderJeep CompassJaguar XKKia CarensKia Carneval/SedonaKia MagentisLexus ISMazda MX-5Mercedes-Benz CL-klassMercedes-Benz GL-klassMercedes-Benz R-klassMiniNissan NoteOpel CorsaPeugeot 207Skoda RoomsterSsangYong KyronSubaru B9 TribecaSuzuki SX4/Fiat SediciToyota RAV4Volvo C30

Volvo S80

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!