080309-assystem-city-car

Assystem City Car – grön stadsflexibilitet

Franska Assystem Automotive visar upp en högst märklig bil på Genèvesalongen. Men den är samtidigt minst lika spännande. Den visar upp hur en flexibel miljövänlig stadsbil kan se ut och fungera.

Det är designern Franco Sbarro som ligger bakom Assystem City Car som nu visas upp på bilsalongen nere i Genève. Den märkliga skapelsen ser ut som den gör tack vare innovativa lösningar som gör den miljövänligt, lättkörd och flexibel samtidigt som fem personer med bagage ska få plats i den. Bilen mäter 3,6 meter på längden, 1,6 meter på bredden och 1,6 meter på höjden. Totalt vägen den bara 600 kilo – med andra ord en kompakt och lätt bil, precis som en stadsbil bör vara.

Även om man bara ser två hjul så har stadsbilen fyra hjul monterade på tre (!) axlar. De två hjulen i mitten sitter över en axel medan längst fram och bak finns det två axlar med vardera ett hjul. Det är dessa sistnämnda hjul som gör bilen så flexibel vid till exempel parkering.

Framhjulet drivs av en elmotor på 20 kW som kan få upp bilen i farter runt 50 km/h. Räckvidden är då tre mil, perfekt för dagspendlingen med andra ord. Bakhjulet är kopplat till en förbränningsmotor på 60 hästkrafter som gör att man kan nå bilens toppfart av 130 km/h. Bränsletanken rymmer 30 liter och med den fylld kommer man hela 60 mil. El- och förbränningsmotor kan samverka vilket gör Assystem City Car till en hybridbil.

Bilen är dessutom utrustad med en rad olika finurliga lösningar som ska göra bilkörandet lättare. Bland annat så finns det en infraröd kamera som visar bilder på en skärm så man ”slipper” titta genom framrutan vid körning i mörker/dåliga väderförhållanden.

Frågan är om vi får se den här typen av smarta bilar på våra vägar inom några år eller om det som vanligt bara är ett spel för galleriet? Det är ju knappast första gången man ser något som denna bil, men de förblir oftast bara ett koncept på ritbordet eller i bilsalongen.

Assystem City Car

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!