110512-astonmartin-zagato

Aston Martin bygger nytt med Zagato

Aston Martin och Zagato har väckt nytt liv i sitt berömda samarbete. För att fira 50-årsjubileet av DB4GT Zagato har de tagit fram en ny bil som visas inom kort.

Brittiska Aston Martin och italienska designhuset Zagato har en lång gemensam historia. Tillsammans har de byggt Vantage Zagato och DB7 Zagato men deras mest berömda skapelse är utan tvekan DB4GT Zagato som nu har hunnit bli 50 år gammal. Det firar Aston Martin och Zagato genom att lansera en ny bil tillsammans.

Aston Martin har släppt en mörk och inte så avslöjande smakprovsbild på bilen som ska premiärvisas på Concorso d'Eleganza   Villa d'Este i Italien den 21 maj. Bara någon vecka senare ska bilen göra racingdebut på Nürburgring.

Det långvariga partnerskapet mellan Aston Martin och Zagato inleddes i slutet av 1950-talet då britterna ville skala bort vikt från den redan lätta och snabba DB4GT. De vände sig till italienska Zagato som var experter på liknande arbeten. Den Zagato-behandlade bilen förhandsvisades i London 1960 och möttes av stor entusiasm. Aston Martin började ta emot beställningar och produktionen påbörjades året därefter. Endast 19 bilar byggdes men alla finns fortfarande kvar i välbevarat skick. 3 av de 19 bilarna byggdes enligt racingspecifikationer och två av dessa köptes av Essex Racing Stable som satte dem i händerna på berömda namn såsom Jim Clark och Roy Salvadori.

25 år efter det första samarbetet gjorde man åter gemensam sak och byggde en begränsad serie av V8 Vantage Zagato som lanserades 1986 och senare även V8 Zagato Volante. Samarbetet fortsatte i början av 2000-talet i form av DB7 Zagato som premiärvisades på bilsalongen i Paris 2002. Tillverkningen startade året därpå och 99 bilar såldes till allmänheten. Den hundrade bilen behöll Aston Martin för sig själva.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!