Aston Martin CC100 Speedster

Aston Martin CC100 Speedster – en historisk skönhet

Aston Martin firar sitt 100-årsjubileum i år och det görs bland annat med konceptbilen CC100 Speedster. Denna avskalade skönhet är en nytolkning av sportbilen DBR1 och ska tyvärr bara byggas i ett exemplar.

När det gäller bildesign brukar vi försöka hålla en neutral ton här på teknikensvarld.se, smaken är ju som bekant lika delad som baken, men när det gäller Aston Martin CC100 Speedster som du kan se på bilderna kan vi väl slå fast redan nu att den är något av det vackraste med fyra hjul?

 Varför har Aston Martin byggt en så vacker bil? För att fira sitt 100-årsjubileum förstås. I år är det 100 år sedan Aston Martin etablerades och konceptbilen CC100 Speedster är bilen som ska väcka uppmärksamhet kring firandet. Om du tycker dig finna vissa likheter med Aston Martin DBR1 – en av märkets allra mest framgångsrika sportvagnar – så ser du inte fel, CC100 Speedster är en hyllning till DBR1.

 CC100 Speedster premiärvisades i går, 19 maj, i samband med 24-timmarsloppet på Nürburgring. Efter avtäckningen hoppade Astons vd Ulrich Bez ner i sittbrunnen och körde ett varv runt banan tillsammans med Sir Stirling Moss som körde en Aston Martin DBR1 från 1959.

 – CC100 är ett koncentrat av allt som är bra med Aston Martin. Den representerar vårt fantastiska motorsportarv, vår exceptionella konstruktionsförmåga, vårt tekniska kunnande och framförallt vår äventyrliga anda, säger Ulrich Bez. Den här bilen är mer än bara en ”födelsedagspresent” åt oss själva. Den visar att själen i Aston Martin – det som skiljer oss från alla andra tillverkare – är lika kraftfull som någonsin och jag hoppas att alla som får se den på Nürburgring kan se det.

 Mer konkret är CC100 Speedster en konceptbil som har satts ihop på sex månader och som till stora delar består av kolfiber. Motorn är den senaste AM11-V12-motorn som kopplas till en sexstegad sekventiell växellåda. 0-100 km/h ska gå på strax över 4 sekunder och toppfarten är 290 km/h.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr