090225-aston-dbs-volante

Aston Martin DBS Volante visar upp sig i Genève

Nu kan agent 007 få sin tjänstebil utan tak. Till Genèvesalongen fraktar Aston Martin sitt senaste verk – DBS Volante. Precis som sig bör på en superbil som DBS är allting snabbt, till och med tygtaket.

Aston Martin är en av de få lyckliga biltillverkare som inte behöver göra speciellt mycket för att få bilentusiasterna att gå i spinn. Allt nytt från den legendariska britten välkomnas med öppna armar, även om det egentligen inte är någon större nyhet. Aston Martin DBS Volante är egentligen ingen större nyhet, den är bara ett plåttak fattigare, ändå kan vi inte låta bli att imponeras av Astons 16:e cabriolet i ordningen.

Än så länge får vi hålla till godo med en enda bild som visar DBS Volante med taket uppe. Den räcker dock för att vi ska se att bilen inte gör bort sig med mössan på. Astons ingenjörer har jobbat hårt med taklösningen. Konstruktionen är byggd i lättviktsmaterial och att fälla taket tar inte mer än 14 sekunder. Manövern kan genomföras i hastigheter upp till 48 km/h.

Aston Martin vill naturligtvis inte att DBS Volante ska uppfattas som någon posörbil. De kan ändå inte förneka det faktum att den inte är lika vridstyv som coupén. Enligt Aston är Volante 25 procent mindre vridstyv än sitt coupé-syskon. Viktökningen jämfört med coupén är 115 kilo. Körupplevelsen lär ändå räcka till och bli över. Under den skulpterade huven återfinns samma 6,0-liters V12-motor som i vanliga DBS. Även i Volante levererar den 510 hästkrafter och 570 Nm. 0-100 km/h avverkas på 4,3 sekunder och toppfarten är nådd vid 307 km/h.

DBS Volante är, precis som coupén, inte riktigt en fyrsitsig gran turismo. Enligt Aston Martin är baksätet dock ”idealiskt” för barn eller extra bagage. De som ändå får plats i sittbrunnen kan njuta av lyxfinesser som stereosystem från Bang & Olufsen med 13 högtalare, iPod-anslutning, navigatorsystem med hårddisk och speciella kartläsningslampor.

DBS Volante ska byggas i Aston Martins fabrik i Gaydon, Warwickshire. De första leveranserna väntas ske under årets tredje kvartal. Prislappen presenteras nästa vecka i samband med Genèvesalongen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!