090415-aston-rapide

Aston Martin Rapide – första officiella uppgifterna

Spionbilder och bilder på nästan färdiga produktionsbilar har vi sett till leda när det gäller Aston Martin Rapide. Tekniska detaljer har det däremot varit snålt med. Nu får vi äntligen veta vilken motor som stoppas i bilen, som för övrigt bjuder på en ny och spännande dörrlösning.

 ”Vi vill göra den vackraste fyradörrarssportbilen i världen.” Så beskrev Aston Martins designchef Marek Reichman utvecklingsarbetet när Aston Martin Rapide  visades som koncept för tre år sedan. Nu är arbetet i stort sett klart, lanseringen av Rapide väntas ske på Frankfurtsalongen i höst. Trots otaliga spionbilder och återkommande rykteskaruseller har de tekniska detaljerna kring Astons fyrsitsiga sportsedan varit mycket få. Nu lättar dock Aston Martin själva på locket och bjuder på intressant information.

Rapide kommer inledningsvis att drivas av en av 6,0-liters V12-motorn som även återfinns i DB9, DBS och V12 Vantage. Precis som i DB9 ger motorn ifrån sig 470 hästkrafter och 600 Nm. Motorn byggs för hand i Astons fabrik i Cologne och kommer att driva på Rapides bakhjul. Framöver är det inte alls otänkbart att Aston Martin stoppar ned både en mindre V8 och kanske även ett hybridsystem i Rapide. V12-Motorn kopplas till en Touchtronic-låda som enligt Aston Martin själva ska vara mycket snabb. Hur snabbt växlingarna fixas och hur snabbt Rapide kan köras vill Aston Martin inte avslöja ännu.

Det märks att Aston Martin är mycket nöjda med designen. Astons vd Ulrich Bez, såväl som designchefen Marek Reichman beskriver Rapide som världens vackraste bil. Det finns förmodligen många som är beredda att hålla med. Mitt bland allt storsvallande tal om den vackra designen i pressmaterialet dyker en intressant nyhet upp. Dörrarna på Rapide ska vara av typen ”Swan wing” (svanvingedörrar på svenska), vilket innebär att dörrarna öppnas utåt och uppåt. Detta ska framförallt underlätta insteget till de två individuella bakre stolarna.

Aston Martin ska, som vi har berättat tidigare, byggas i en ny fabrik i österrikiska Graz av Magna Steyr. Produktionen förväntas uppgå till cirka 2 000 bilar per år.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!