081217-aston-martin-salu

Aston Martin till salu på nytt – ska Mercedes köpa in sig?

Aston Martins delägare Dar planerar att sälja en del av den klassiska britten. Den kuwaitiska investmentfirman har bara varit delägare i drygt ett år, men den ekonomiska krisen tvingar nu Dar att ge upp delar av företaget.

Aston Martin verkar ännu inte ha funnit någon ro i tillvaron. Fram till den pågående finanskrisen såg det dock ut som att britten var på väg mot en ljus framtid. Sedan Aston Martin skiljdes från Ford och köptes upp av Prodrives grundare David Richards, John Sinders, Investment Dar och Adeem Investment Corporation för snart ett år sedan har mycket hänt. Försäljningen har gått stadigt uppåt och framtidsplanerna, som bland annat innefattar fyradörrarscoupén Rapide och supersportbilen One-77, har varit storslagna. I början av december kom dock det dystra beskedet att Aston Martin varslar var tredje anställd. Nu kommer nästa orosmoment när en av huvudägarna säger sig vilja minska sitt ägande i företaget.

Den kuwaitiska investmentgruppen Dar meddelar, genom sin vice vd Amr Abou El-Seoud, att man försöker sälja upp till 20 procent av sitt innehav i Aston Martin. Dar äger i dag 50 procent av den brittiska biltillverkaren. Amr Abou El-Seoud säger till Reuters att man inte alls vill dra sig ur Aston Martin helt och hållet. Han vill inte säga exakt varför Dar ska minska sitt ägande, men finanskrisen är en trolig orsak. Dars aktiekurs har rasat med 77 procent hittills i år.

En liten ledtråd om vem som kan komma att köpa in sig i Aston Martin ger Amr Abou El-Seoud när han säger till Reuters att nu är ett bra tillfälle att ta in en tekniskt kunnig samarbetspartner. Under hela året har det ryktats intensivt om att Aston Martin ska börja samarbeta med Mercedes, det har även talats om att Mercedes planerar att gå in som delägare i britten. Brittiska CAR Magazine avslöjade i somras ”Project Alligator”, vilket är kodnamnet på ett projekt som innebär att Mercedes och Aston Martin ska byta drivlinor, motorer och plattformar mellan varandra.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!