110520-aston v12 zagato Foto: Nick Dimbleby

Aston Martin V12 Zagato

Aston Martin och Zagato har återigen slagit sina påsar ihop och presenterar nu Aston Martin V12 Zagato. I morgon ställs den ut på Villa D’Este Concours för att i juni deltaga i 24-timmars på Nürburgring. Under huven sitter en sexliterstolva med 517 hästkrafter.

I år firas 50-årsjubileumet av Aston Martin DB4GT Zagato, något man gör storstilat i form av långloppsbilen Aston Martin V12 Zagato. Ska du besöka helgens Concorso D’Eleganza Villa D’Este i Italien kommer du att få se den röda italiensk-brittiska skapelsen på plats.

Senare i sommar, närmare bestämt 25-26 juni, kommer bilen att köra 24-timmars på Nürburgring, en tävling som Aston Martin deltagit i många gånger tidigare.

Det hela började 2010 när italienska Zagato och brittiska Aston Martin snackade ihop sig och bestämde att en ny blivande legendarisk bil ska byggas ihop.

– V12 Zagato är elegant men ändå brutalt designad, något som återspeglar den stora balansen mellan tävlingsbil och ren Aston Martin-stil. Den ursprungliga DB4GT Zagato var en sann ikon, kraftfull och elegant. Den nya designen är en sann återgivning av DB4GT Zagatos anda. Muskulös och med naturliga former som definierar bilens referenser till banan, säger designchef Marek Reichman.

Ingenjörsgruppen, med Chris Porritt i spetsen, som varit med vid utvecklingen av Aston Martin V12 Zagato är densamma som utvecklade Aston Martins värsta monster genom tiderna – One-77.

Resultatet denna gång är en tvådörrars coupé med handknackad aluminiumkaross som vilar på en aluminiumstruktur med en integrerad, specialanpassad störtbur i stål.

Under huven sitter en V12 på 6,0 liter som ger 517 hästkrafter och 570 newtonmeter. Motorn är orörd efter att den hämtats från V12 Vantage, modellen som använts som bas till hela bygget.

Kraften från motorn skickas via en sexväxlad semiautomatisk låda till bakaxeln som är försedd med diffbroms. Aston Martin uppger inte några prestandauppgifter men en fingervisning är att dessa bör vara aningen bättre än de som V12 Vantage besitter – 0-100 km/h på 4,2 sekunder och 305 km/h i toppfart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!