071212-vantage-v12-rs

Aston Martin Vantage RS med V12

Nyligen lanserade flaggskeppet DBS kommer inte att få vara snabbast i familjen speciellt länge. Med skohorn eller annat tillhygge har engelsmännen lyckats klämma ner en V12-motor i minstingen Vantage.

Det händer mycket hos Aston Martin i dagarna. I går blev det känt att Bond, James Bond, fortsätter att köra sin DBS även i nästa film. I Bond 22 som den fortfarande kallas, gör DBS sitt andra framträdande med Daniel Craig bakom ratten. I går invigdes även Aston Martins nya designcenter i Gaydon, som ersätter företagets historiska hem i Newport Pagnell. Det nya centret är ett led i Aston Martins vd Dr Ulrich Bezs försök att utvidga företagets marknad.

Med vad man får förmoda var ett visst mått av milt våld har Aston Martin preparerat märkets minsta modell med den största motorn hittills. Därmed har man skapat vad som förmodligen kommer att vara den snabbaste Aston Martin någonsin.

Motorn i Vantage RS, som den kallas, kommer inte från den utgående Vanquish, vilket kanske vore det mest troliga. Istället har man snott motorn från Aston Martins racingmodell DBRS9. Den 1,6 ton lätta Vantage RS bestyckas därmed med inte mindre än 600 hästkrafter. Troligtvis tar sig bilen från stillastående till 100 km/h på en bra bit under fyra sekunder. Accelerationen avtar inte förrän mätaren når dryga 320 km/h. Aston Martin själva jämför bilens prestanda med de tillhörande Ferrari 599 GTB.

Bilen kallades koncept när den i går presenterades i samband med invigningen av Aston Martins nya designcenter i Gaydon. Det mesta tyder på att Aston Martin Vantage RS når produktion redan nästa år. Det handlar då om en begränsad upplaga som även prismässigt placerar sig över storebror DBS.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!