Åtta av tio svenskar positiva till självkörande bilar

80 procent av svenskarna kan tänka sig att låta bilen köra själv, enligt en ny undersökning. En femtedel av de tillfrågade uppger att de gärna skulle utnyttja tiden för att sova.

Svenskarna är redo för självkörande bilar. Enligt en ny europaundersökning genomförd av Sifo och Leaseplan kan åtta av tio svenskar tänka sig att använda en självkörande bil.

64 procent anger att de skulle använda den intjänade tiden till att jobba. 51 procent skulle ringa eller sms:a. 35 procent skulle fortfarande hålla ett öga på vägen framför sig, medan en femtedel ger tekniken sitt fulla förtroende och tar en tupplur på vägen.

Av de 22 länderna i undersökningen är Holland mest positiva till självkörande bilar, medan grekerna är mest skeptiska. Där svarar 39 procent av de tillfrågade att de aldrig skulle använda en förarlös bil.

Utvecklingen av förarlösa bilar går fort nu. Volvo genomför just nu en skarp övning i Göteborg, Uber har självkörade bilar på San Fransiscos gator, och i februari kommer de första självkörande bilarna till London.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!